Sponsorlu Bağlantı
ŞİFALI BİTKİLER
SAĞLIK
GüZELLİK VE BAKIM
GOOGLE
FACEBOOK
- Facebook Bilgi Bankası
- Facebook Kapak Resimleri
- Facebook Profil Resimleri
- Facebook Paylaşımları
INSTAGRAM
- Instagram Bilgi Bankası
- Instagram Paylaşımları
TWITTER
- Twitter Bilgi Bankası
- Twitter Sözlüğü
- Arka Plan Resimleri
- Twitter Sözleri
- Twitter Başlık Resimleri
TUMBLR
- Tumblr Bilgi Bankası
- Tumblr Blogunuz İçin
Sosyal Paylaşım Siteleri
Güncel Konular
Facebook Bilgileri
Twitter Bilgileri
Instagram Bilgileri
Tumblr Bilgileri
Hadi Beğeniver Gari
Destekleyenler

Çölyak hastalığının tedavisi var mı?
Kısa ve net anlatmak gerekirse, çölyak hastalığı ince bağırsağın glütene olan alerji durumudur. Ömür boyu devam eden çölyak hastalığının tedavisi yok fakat beslenme alışkanlıklarını glütensiz olarak düzenleyerek çölyak hastalığının olumsuz etkileri ortadan kaldırılabilir. Glüten; buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllarda ve bu tahılların türevlerinde bulunmaktadır.
Çölyak hastalığı vücuda glüten proteinin alerjisi durumudur. İnce bağırsağa glüten proteini girdiği zaman 12 parmak bağırsağının yapısı bozulmakta ve ince bağırsağın başlangıç kısmı işlevini kaybetmektedir. Böylece bağırsak emilim yapamamakta ve şişkinlik, gaz şikayetleri, kusma ve halsizlik hali görülmektedir. Çölyak hastalığı doğuştan gelen bir rahatsızlık olmakla birlikte sonradanda ortaya çıkabilmektedir. Çocukluk döneminde veya ilerleyen yaşlarda çölyak hastalığına yakalanılabilir. Çocukluk döneminde çölyak hastalığının teşhisi daha çabuk konuluyor. Fakat ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan çölyak hastalığının belirtileri başka hastalıklarla karıştırılarak teşhisi daha geç konulabiliyor.

Çölyak hastalığının genel belirtileri ise; karın bölgesinde aşırı şişkinlik, kas zayıflığı, kansızlık, kusma, halsizlik, iştahsızlık, ağız içinde oluşan sebepsiz yaralar, aftlar, eklem ve kemik ağrıları, sinirlilik, asabiyet hali, ciltte kaşıntı ve döküntüler, çocuklarda gelişim bozukluğu, yaşıtlarına göre kilo azlığı gibi şikayetlerdir.
Tabi bu şikayetlerle kişinin çölyak hastası olduğu kesinleşmez. Teşhisin konabilmesi için bazı özel kan testlari, endoskopi ve doku testi yapılması gerekir. Çölyak teşhisi konulduğunda yapılacak tek şey glüten diyeti yaparak bunu ömür boyu beslenme alışkanlığı haline getirmek.
Çölyak hastaları ne tüketebilir?
Günümüzde gelişen teknoloji ve farkındalık ile birlikte gıda firmaları çölyak hastaları için glütensiz ürünler üretmeye başladılar. Örneğin glütensiz uni makarna, bisküvi gibi gıdaları artık marketlerde bulmak mümkün.
Çölyak hastalarının mısır, pirinç, fasulye, soya, un, fındık, mercimek, kestane, nohut ve bu ürünlerden elde edilmiş unu kullanmaları gerekir. Ayrıca fındık, ceviz, kuru incir gibi kuruyemişleride besin zincirine ilave etmeleri gerekir. Sınırsız yiyebilecekleri besinlerin arasında kırmızı et, kümes hayvanları, yumurta, baklagillerin tüm çeşitleri, bal, meyve, sebzeler vardır. Hazır alınan ekmek ve pasta çeşitlerinin içerisinde farklı katkı maddeleri de eklendiğinden bu tür ürünlerin hazır olanını değil evde emin olduğunuz malzemelerden yapılanını tercih etmek en doğrusudur.
Çölyak hastaları glütene karşı öyle hassaslardır ki, hastaların kendine ait kaşık, çatal, bıçak, tabak, bardakları olmalı ve bu malzemeleri çölyak hastası haricinde hiç kimse kullanmamalı. Çünkü; çölyak hastaları daha önceden glütene değmiş ama yıkanmış bir kaşığa karşı bile çok duyarlıdır.
Çölyak hastaları tüm bu uyarılara kulak verip glüten diyetini yaşam şekli haline getirirse ömür boyunca hastalığın olumsuz etkilerini yaşama olasılığını en aza indirir. Fakat diyeti aksatırsa sonuç olarak kısırlık, düşük ve depresyona neden olabilir. Hastalık teşhis edilmemişse ve bununla birlikte diyet yapılmamışsa uzun vadede bağırsak kanseri ve lenfoma gibi rahatsızlıklara neden olma riski yüksektir.
Geri
- Yorumlar: 0
- Görüntülenme: 1 673
Değerli ziyaretçimiz, sitemize üye iseniz lütfen giriş yapınız.
Üye değilseniz üye olmak için tıklayın.
Üye değilseniz üye olmak için tıklayın.