Sponsorlu Bağlantı
ŞİFALI BİTKİLER
SAĞLIK
GüZELLİK VE BAKIM
GOOGLE
FACEBOOK
- Facebook Bilgi Bankası
- Facebook Kapak Resimleri
- Facebook Profil Resimleri
- Facebook Paylaşımları
INSTAGRAM
- Instagram Bilgi Bankası
- Instagram Paylaşımları
TWITTER
- Twitter Bilgi Bankası
- Twitter Sözlüğü
- Arka Plan Resimleri
- Twitter Sözleri
- Twitter Başlık Resimleri
TUMBLR
- Tumblr Bilgi Bankası
- Tumblr Blogunuz İçin
Sosyal Paylaşım Siteleri
Güncel Konular
Facebook Bilgileri
Twitter Bilgileri
Instagram Bilgileri
Tumblr Bilgileri
Hadi Beğeniver Gari
Destekleyenler

Felç Neden Olur?
Felç rahatsızlığına halk dilinde inme'de denilmektedir. Felç neden oluşur? Felcin sebepleri nelerdir? Felç hangi sebeplerden kaynaklanır? Bu sorularınıza cevap verebilmek amacıyla böyle bir konuyu sizlere anlatmak istedik. Beyni besleyen kan damarlarının tıkanması veya yavaşlaması ya da durması sonucunda oluşan duruma felç (inme) denir.
Damar tıkanması veya damar yırtılması sonucunda o damardan beyin bölgesine oksijen ulaşmaz. Oksijen alamayan beyin hücreleri ölür. Ve beyin kısmının bazı bölgeleri fonksiyon yetisini kaybeder. Bu durumda da vücudumuzda bazı organlar işlevini yapamaz hale dönüşür.
Bu durum beynin sol yarısında yaşanırsa, vücudun sağ tarafını ; Beynin sağ yarısında yaşanırsa, vücudun sol tarafında etkili olur. Felç geçiren hasta konuşma zorluğu çekiyorsa beynin sol kısmında hasar olduğunu düşünebilirsiniz.
Felç (inme) rahatsızlığı, kalp hastalığı ve kanser rahatsızlığından sonra ölümcül rahatsızlıklarda üçüncü sıradadır. Çoğunlukla erkeklerde görüldüğü gibi her 5 kişiden 1'inde görülmekte olduğundan çok sık rastlanmaktadır.

Felç (inme) Sebepler Nelerdir?
1. Kalp Kaynaklı Damar Tıkanma Sorunları
Kalpte enfarktüs yaşanmışsa, (Kalpte bir atardamarın doku bozukluğu nedeniyle veya kan pıhtısıyla tıkanma yaşanmış ise, kalbim bir bölümünde kalp kasları fonksiyonlarını yitirebiliyor.) Böylelikle kalp kasları yeterli şekilde kasılmadığı için, o bölgede kan pıhtısı birikmekte ve kalpte oluşabilecek ritim bozukluğunda ise bu pıhtılar bulunduğu yerden kopup, arter içerisinde beyine doğru ilerleyebiliyor.
2. Beyni Besleyen Damar sorunları
Beyni besleyen şah damarı da denilen karotis ve arka tarafta vertebral damarlar olarak isimlendirilen damarlarda yaşanan sorunlar felç (inme)'e neden olabiliyor.
3. Beynin İçerisindeki Küçük Damarlarda Yaşanan Sorunlar
Beynimizde derin bölgelerini besleyen küçük damarlar bulunmaktadır. Diyabet, hipertansiyon ve yüksek kolesterol gibi kronik hastalıklar nedeniyle damarlar içerisinde zamanla tahribata ve bozulmalara yol açmaktadır. O nedenle bu küçük damarlarda ani tıkanmalar yaşanabiliyor ve küçük damarın beslediği bölgeler kansız kalabiliyor. Bunun sebebi hipertansiyon gibi rahatsızlıkların olumsuzluğu ve tahrip edici etkiler yapmasıdır.
4. Diğer Rahatsızlıklardan Oluşan Sebepler
Kalıtımsal hastalıklar ve romatizma rahatsızlıkları gibi damar problemi yaşayan veya kanın pıhtılaşması ile ilgili sorun yaşayan hastalarda oluşan problemlerde felç (inme)'e sebep olmaktadır. Büyük damarların aniden yırtılma durumları genellikle bu gruptaki hastalarda kendini göstermektedir. Diseksiyon adı da verilen bu bu durum kalpten çıkan Aort damarının uzun süreli yüksek basınca maruz kalmasıyla, damar çeperlerinin yırtılmasına yol açmaktadır. Diseksiyon, genç yaş grubundaki kişilerde görülebilmekte ve inme sebebidir. Hatta bu gruptaki felç (inme), çocuklarda bile rastlanmaktadır.
Felç (inme) Sebeplerinin Risk Faktörleri Nelerdir?
- 55 yaş üstünde bulunmak,
- Cinsiyetinin erkek olması,
- Diyabet hastalığının bulunması,
- Ailesinde felç (inme) görülmesi,
- Hastanın önceleri felç (inme) yaşamış olması,
- Geçmişinde mini düzeyde inme geçirmiş olması,
- Yüksek Kolesterol rahatsızlığının bulunması,
- Yüksek Tansiyon rahatsızlığı bulunması,
- Kalp rahatsızlığı bulunması,
- Hastanın kilolu olması,
- Alkol kullanıyor olması,
- Sigara kullanıyor olması,
- Damar hastalıklarının olması,
- Bazı kan hastalıklarının olması,
- Yasaklı maddelerin kullanımının olması.
Geri
- Yorumlar: 0
- Görüntülenme: 1 788
Değerli ziyaretçimiz, sitemize üye iseniz lütfen giriş yapınız.
Üye değilseniz üye olmak için tıklayın.
Üye değilseniz üye olmak için tıklayın.